Spandauer (wienerbröd)

Wienerbröd är inte särskilt svårt att göra hemma, om man vet hur det skall göras. Efter att ha frågat om tips och bakat Spandauer på jobbet gav jag mig på det idag. Krävs lite planering dock!

Wienerdeg skall göras på kalla ingredienser. Börja med att ställa in mjölet i frysen. Gärna dagen innan baket. Använd riktigt smör (kallt!!!) i degen (även om din kokbok säger margarin …). Ge dig _inte_ på att försöka baka wienerbröd en varm sommardag, det är nästan omöjligt!

20091018730Ingredienser

50 g jäst

2½ dl mjölk

1 krm salt

1½ msk socker

1 ägg

ca 8 dl vetemjöl (kallt!)

250 -300 g smör (kallt!)

Ägg till pensling.

Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt salt, socker och uppvispat ägg. Rör i så mycket mjöl att degen går att forma. Ta upp den på bakbordet och knåda den jämn och smidig med lite mjöl. Spara ca 1 dl mjöl till kavlingen.

20091018727Kavla ut degen i en stor rektangel. Hyvla jämt med smör över hela (smöret kan du gärna ha pudrat i lite mjöl för lättare hantering). Vik en tredjedel av degen, över degen så du har en tredjedel kvar. Den sista delen viker du ”tillbaka” över de andra delarna (som en folder typ). Tryck ihop dem lite försiktigt. Vänd degen ett halvt varv och kavla ut en rektangel igen (stort). Upprepa ”foldersteget” 2 ggr till men låt degen vila i tio minuter mellan varje gång. När den vilar, låt den stå kallt, annars smälter smöret och förstör lagren. Viktigt är också att inte degen går sönder mellan lagren (eller hål) då förstörs också ”skivningen” som blir. Mjöl som hamnar på degen sopar du bort. Det skall inte heller finnas mellan.

20091018728Kavla ut den sista ”foldern” i en stor rektangel. Dela i lagom stora fyrkantiga bitar. Spritsa eller klicka på en dutt med vaniljkräm. Tag hörnen på varje fyrkant och lägg ihop i mitten och tryck till lite lätt. Viktigt är att det är luft inne i bakverket!

Lägg bitarna i bakformar och låt jäsa svalt i 1½ timme. Grädda sedan i mitten av ugnen på ca 250 grader i 5-8 minuter (varmluft 230). När bröden svalnat, spritsa på lite kristyr av florsocker blandat med lite vatten.

Annonser

8 thoughts on “Spandauer (wienerbröd)

  1. Längesen jag var här…. Ta det inte personlit, jag har varit urusel på att blogga och läsa bloggar senaste månaderna….
    Så mycket som hänt i ditt liv :). Dina kakor och bullar och tårtor ser mästerliga ut, blir vansinnigt fikasugen. Hoppas allt är bra!

    MVH Sarah

  2. Drog ut ditt recept och gav det till Andreas 🙂 Men jag fikar mer än gärna hos dig så snart jag får!!! Han lär inte baka dem inom snar framtid… är jag rädd…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s