Solbullar

2009100269450 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 msk kardemummakärnor
1½ dl socker
1 krm salt
3 dl mjölk
11-12 dl vetemjöl special

Mortla kardemummakärnorna och häll sedan ned dem i mjölken som du värmer till 37 grader i en kastrull. Värms de tillsammans så avger kardemumman mer smak.
Smula ned jästen i en bunke och lös upp den med mjölken (och kardemumman) tillsammans med socker, salt, ägg och smör. Det gör inget om det blir klumpar med smör kvar. Häll i mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.

Stjälp upp degen och dela i 20 lika stora bitar, rulla till bollar, platta till dem lite och jäs i 45-60 minuter till.
Ta ett dricksglas med lagom stor botten. Slå platta hål i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg. Spritsa vaniljkräm i hålen (gärna mycket!), släng en hög med pärlsocker på sidan som får vara moln.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s