Marängkakor med syltgömma

Åh vilket ljuvligt recept. Lättbakat, snabbt och förförande goda! De härliga kakorna smälter i munnen och känns inte stabbiga och tunga. En klar favorit! Receptet är hämtat från ”Sommarens Söta” av systrarna Eisenman. Den taskiga mobilbilden är dock min egen …

 

marängkakaMarängkakor med syltgömma

 

ca 15 kakor

150 g kylskåpskallt smör

2 msk strösocker

3 dl vetemjöl

ca 3/4 dl sylt, t ex av hallon eller jordgubbar

Maräng

1 äggvita

1 dl stösocker

1/2 -1 dl mandelspån

Värm ugnen till 175 grader. Kör snabbt smör, socker och mjöl i en matberedare eller nyp ihop för hand på ett bakbord – överbearbeta inte degen. Låt stå i kylskåpet i ca 30 minuter.

Dela degen och rulla till två längder. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Gör en fördjupning längs mitten av längderna och fyll med sylt.

Vispa äggvitan till hårt skum i en ren bunke. Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Bred försiktigt ut marängen på längderna och strö över mandelspån.

Grädda i 15-20 minuter eller tills marängen är gyllenbrun. Låt svalna något på plåten. Skär sedan längderna i sneda bitar och lägg över dem på ett galler för att svalna helt.

3 thoughts on “Marängkakor med syltgömma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s