Knubbiga surdegslimpor

Resultatet av mitt bakande med surdeg blev fantastiskt! Brödet blev verkligen gott och åtta stycken limpor producerade jag. Kan rekommendera att prova receptet.

 

Surdeg

Dag 1

1 dl vatten, ca 40 grader varmt

1 dl grovt rågmjöl

Blanda vatten och mjöl i en stor rostfri bunke på 3-4 liter. Täck den väl med en handduk (eller gör som jag, ta en bunke med tättslutande lock). Låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn. När dygnen har gått skall degen lukta syrligt men inte ruttet! Det blir en ganska stark doft.

OBS! Rör om varje dag!

Dag 4

Tillsätt nu:

1 l vatten, ca 40 grader varmt

1 l grovt rågmjöl

Rör ihop allt till en lös deg, som får stå 1 dygn i rumstemperatur.

Dag 5

Nu är degen färdig. Dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar. Frys in nio och baka på den tionde.

Degen kan förvaras:

I frys ca 1 år

I kylskåp ca 5 dygn

Ta fram den djupfrysta surdegen i tid före nästa bak (helst kvällen innan), så att den hinner tina och bli rumsvarm. Den sista burken gör du ny surdeg av. Tillsägg varmt vatten och rågmjöl som dag 4 och låt det stå i ett dygn. Tillsätt ca 1½ dl surdeg/degvätska i dina matbrödsrecept, så får du ett gott, fylligt och hållbart bröd som inte smular. Du kan även använda surdegen till vitt matbröd.

 

surdegsbrod-008Knubbiga Surdegslimpor

(4 stycken) 

13 dl ljummet vatten, 37 grader

1½ dl surdeg

25 g smör

25 g jäst

1½ msk salt

1 msk sirap

1 msk stött kummin

1,3 l grovt rågmjöl

2 l vetemjöl

1. Häll vattnet i en degbunke (stor). Blanda ned alla ingredienser men spar 1 dl vetemjöl till utbakningen.

2. Arbeta degen kraftigt (ta ev mer mjöl) tills den känns smidig.

3. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.

4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Forma varje del till en fyrkantig limpa. Lägg alla fyra limpor i en smord långpanna, en i varje hörn (mina blev alldeles för stora så nästa deg tog jag bara två limpor på varje). Pensla med vatten och strö över rågmjöl.

5. Låt limporna jäsa övertäckta med bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

7. Låt limporna kallna på galler under bakduk.

 

Bild: Egen. Dock lite för gul.

11 thoughts on “Knubbiga surdegslimpor

  1. Har man gjort detta bröd en gång så kan man inte vara utan.
    Jag bakar surbröd minst en gång per vecka och med den vana jag nu fått så tar det inte mer än ca 1/2 timme effektiv tid.
    Tack

  2. Nu har jag bakat dem! Lade till linfrön, solrosfrön, pumpafrön och hasselnötter. Blev jättegott! Fast inte visste jag att surdeg var så lös! Borde heta sursmet istället… 🙂

  3. Catten:

    Japp! De här surdegarna är myyycket trevligare!!! 😀

    Julia:

    Jag skall addera frön och sånt nästa gång. Ville först prova receptet så jag kände mig hemma med det. Tror det går alldeles utmärkt att lägga till massor av goda fröer! 🙂

  4. Wow! Jag blev jätteinspirerad! Och efter kardemummasnurrorna som gjort succé i bekantskapskretsen har jag fullt förtroende för dina recept! Näst bak blir surdegslimpor – lätt!

    PS Kan man addera lite frön och sånt tror du? Är ju en sån sucker för bröd med solros- och pumpafrön och dylikt…

  5. Mums så gott. Jag är usel på surdegar. Har precis gjort mig av med en gammal ledsen sak som jag glömt att mata och röra i. Men skam den som ger sig, det är väl bara att sätta en ny surdeg. De här surdegarna är ju betydligt trevligare än andra som ligger och gnager, eller hur? 😉
    Kram C.

  6. Johanna:

    Jag har aldrig provat surdeg förut då alla recept sett så komplicerade ut. Men detta kunde till och med jag förstå 😉 Tror visst du kan göra en god surdeg!

  7. Ah, trevlig läsning! Gillar surdegsbröd, men tycker det verkar jobbigt att pilla med det, men nu när jag läåser din blogg och ditt recept så verkar det inte alls lika jobbigt, det är jobbigt första gången, sen har man så det bara är att köra från dag 4, jag har lärt mig något nytt idag! Tack! Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s