Kardemummaknutar

Kardemummaknutar

18-24 bullar

 

1 msk kardemummakärnor

3 dl mjölk

50 g färsk jäst

1½ dl strösocker

½ tsk salt

150 g mjukt smör

1 ekologiskt ägg

11-12 dl vetemjöl

Fyllning

200 g mjukt smör

1 dl strösocker

1 msk malen kanel

 

Ägg till pensling

Ljus sirap och vatten till pensling

½ msk kardemummakärnor

½ dl strösocker

 

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.  Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred över smörkrämen. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. Skiva arket i 2-3 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så det ser ut som ett par byxor). Vrid varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

 

Bild: Min egen

Annonser

7 thoughts on “Kardemummaknutar

  1. Mums, vad gott det verkar! Å stort grattis till födelsedagskillen idag och till dig också som firar födelsedag som mamma. Hoppas ni får en bra dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s