Recept mot bananflugor (fruktflugor)

Nu är det skördetid och fullt med fruktflugor!

Nu är tiden inne för att njuta frukterna av sommarens blomning. Men det finns andra som delar vårt fruktfat – nämligen småflugor av släktet Drosophila. De små, bara ett par mm stora flugorna svirrar kring frukterna i jakten på surnande fruktsaft. Flugorna har flera namn – fruktflugor, ättiksflugor eller bananflugor.

Benämningen ättiksfluga är bra eftersom det är den surnande fruktsaften som är attraktiv. Flugorna förökar sig i resterna av vår fruktmåltid, gamla äppelskrottar, fruktskal och övermogen frukt.
De förökar sig otroligt snabbt. En ny generation ättiksflugor kommer till världen på en vecka, och varje hona lägger 500 ägg.

Hur håller vi flugorna borta?
Var noga med att kasta fruktavfall i slutna påsar och håll frukterna i skålen fria från övermogen, ruttnande frukt. Spara inte påsar med packad frukt – de undre saftar av sig och ruttnar. Lägg istället ut dem på plant torrt underlag. Kasta aldrig fruktrester i papperskorgen, eftersom den kanske töms mer sällan.

Tips
Prova att blanda till 2 delar vinäger, 1 del sirap och 1 droppe diskmedel (utan ammoniak) i en liten flaska eller dylikt. Blandningen lockar till sig fruktflugorna, som tar sig ner i flaskan och stannar där.

 

Text hämtat från Anticimex

6 tankar om “Recept mot bananflugor (fruktflugor)

  1. Har haft envisa rakare nån månad har provat vinäger men de sätter sig bara på kanten men lite öl i plåtburkar och dammsuga upp dem fungerar glöm inte sätta in en champagnekork eller trassla i damsugarens rör när du är klar

  2. Just vad jag behövde påminnas om. Jag skall ställa ut min egna brygd som fungerar toppen – vinäger eller vanligt rödtjut för all del och en droppe diskmedel – tar kål på dem synnerligt effektivt. Otäcka är de små äcklena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s